Διατήρηση Θεραπευτικού Αποτελέσματος

Η περιοδοντική νόσος αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες. Συνήθως έχει μια χρόνια διαδρομή, μερικές φορές περνά απαρατήρητη, όμως τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, όπως η αιμορραγία, η ερυθρότητα, το οίδημα ή η ευαισθησία των ούλων, που μπορεί να έχουν αποκολληθεί από το δόντι ή να έχουν υποχωρήσει, πυόρροια, κινητικότητα και μετακίνηση των δοντιών, κ.ά.

Απατείται τακτικός περιοδικός έλεγχος από τον Περιοδοντολόγο με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Με την περιοδοντική θεραπεία επιδιώκεται η αποκατάσταση της υγείας των περιοδοντικών ιστών και η δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν τη διατήρησή της και ταυτόχρονα θα αναστείλουν την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου.

Για την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος της περιοδοντικής θεραπείας σε μακρόχρονη βάση απαιτείται συνεχής επανεξέταση από τον Περιοδοντολόγο.

peim-108.jpg
Πόσο συχνά γίνεται η επανεξέταση?

Η πρώτη επανεξέταση του ασθενούς προσδιορίζεται 4-6 εβδομάδες μετά την περιοδοντική θεραπεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βεβαιότητα ότι υπάρχει περιοδοντική υγεία και ότι όλοι οι τοπικοί παράγοντες (μικροβιακή πλάκα, τρυγία) έχουν πλήρως απομακρυνθεί.

Οι επόμενες περιοδικές επανεξετάσεις προσδιορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς και για χρονικά διαστήματα που δεν ξεπερνούν τους 4-6 μήνες.

Για τους καπνιστές η ανάγκη για επαναξιολόγηση προσδιορίζεται περίπου ανά 3 μήνες, αφού στα άτομα αυτά υπάρχει αυξημένη εναπόθεση μικροβιακής πλάκας και τρυγίας αλλά και διαταραχές στα μικρά αγγεία των ούλων (τριχοειδή).

Επίσης σε ασθενείς στους οποίους η αμυντική ικανότητα του οργανισμού επηρεάζεται από συστεμικούς παράγοντες, η περιοδική επανεξέταση δεν πρέπει να ξεπερνά τους 3 μήνες. Στην κατηγορία αυτή των ασθενών υπάγονται άτομα που πάσχουν από μη ελεγχόμενο διαβήτη ή είναι άτομα που χαρακτηρίζονται από ορμονικές μεταβολές (εγκυμοσύνη, εφηβεία), είναι άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα όπως αντισυλληπτικά, ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, αντιϋπερτασικά, αντιεπιληπτικά) ή είναι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (πρόληψη οστεοπόρωσης, κ.ά).

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη συχνότητα των επενεξετάσεων;
Πόσο διαρκεί η κάθε επανεξέταση και η υποστηρικτική θεραπεία;
Στην επαναξιολόγηση απαιτείται και ακτινολογικός έλεγχος;
Η επαναξιολόγηση είναι ευθύνη του ασθενούς ή του θεράποντα;

Μιλήστε μαζί μας

Name*

Email*

Subject*

Message*