Γενικά Νοσήματα & Περιοδοντική Νόσος

Tι είναι η Περιοδοντική Νόσος;

Η Περιοδοντική Νόσος προσβάλει τους περιοδοντικούς ιστούς, δηλαδή τους ιστούς που στηρίζουν το δόντι στη γνάθο. Στην εποχή μας αποτελεί την κυριότερη αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες και προσβάλει ένα μεγαλό ποσοστό ατόμων σε κάποια χρονική περίοδο της ζωής τους.

Οι κύριες μορφές περιοδοντικής νόσου είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή μόνο των ούλων και αποτελεί την αρχική μορφή της νόσου.

Εάν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, σε πολλές περιπτώσεις εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Στην περιοδοντίτιδα η φλεγμονή επεκτείνεται βαθύτερα, προκαλεί σταδιακή καταστροφή των ιστών που συγκρατούν το δόντι, το οποίο στη συνέχεια χάνει τη λειτουργικότητά του και συχνά καταλήγει σε εξαγωγή.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ή "Διαβήτης" ή "Σάκχαρο") είναι αύξηση της τιμής του σακχάρου του αίματος.

Η αιτιολογία του σακχαρώδους διαβήτη είναι η έλλειψη ινσουλίνης ή η αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγει.

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει τη νόσο και ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος θα νοσήσει από αυτήν τα επόμενα χρόνια. Ο διαβητικός ασθενής πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ειδικού παθολόγου – διαβητολόγου. Αντικειμενικός σκοπός είναι η ρύθμιση του διαβήτη. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να γίνεται με δίαιτα και σωματική άσκηση ή φαρμακευτική αγωγή ή με συνδυασμό αυτών.

Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι υγιές στόμα, δόντια και ούλα βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη.

diavitis.jpg
Σχετίζεται ο διαβήτης με την περιοδοντική νόσο?

Παρά το γεγονός ότι ο σακχαρώδης διαβήτης από μόνος του δεν δημιουργεί περιοδοντική νόσο, όταν όμως αυτή συνυπάρχει εξελίσσεται γρηγορότερα. Επίσης, νέες έρευνες δείχνουν ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ρύθμιση του διαβήτη.

Τί άλλα συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσει ο διαβητικός στο στόμα του;
Μπορεί ο διαβητικός ασθενής να προλάβει την περιοδοντική νόσο;
Μπορεί ο διαβητικός να θεραπευτεί από την περιοδοντική νόσο;
Χρειάζεται ο διαβητικός ασθενής να λαμβάνει προφυλακτική αντιβίωση στη διάρκεια της περιοδοντικής θεραπείας;

Κάπνισμα & Περιοδοντική Νόσος

stop-smoking.jpg

Το κάπνισμα αποδεδειγμένα προδιαθέτει για καρκίνο του πνεύμονα, καρδιαγγειακά νοσήματα, αγγειακές παθήσεις και πνευμονική ανεπάρκεια. Έχει ακόμα ενοχοποιηθεί για σειρά άλλων νόσων που αν και δεν οδηγούν στον θάνατο σαφώς υποβαθμίζουν το επίπεδο ζωής.

Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες σε Ευρώπη και Η.Π.Α. έδειξαν ότι το κάπνισμα εκτός των άλλων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμφάνιση και εξέλιξη της περιοοδντικής νόσου.

Τί εννοούμε με τη λέξη "κάπνισμα";

Εννοούμε τη χρήση καπνού, προϊόντων καπνού, νικοτίνης και προϊόντων νικοτίνης σε οποιαδήποτε μορφή π.χ. κάπνισμα τσιγάρου, πίπας, πούρων, μάσημα καπνού.

Θεραπεύεται η περιοδοντική νόσος σε έναν καπνιστή;
Ποια είναι τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση του καπνίσματος στο στόμα;

Εγκυμοσύνη & Περιοδοντική Νόσος

Η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική κατάσταση που όταν δεν συνοδεύεται από κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας περνά χωρίς ιδιαίτερες ενοχλήσεις για την έγκυο.

Εκτός από τη γενική αναστάτωση που υφίσταται ο οργανισμός της γυναίκας υπάρχουν και μια σειρά από "αλλαγές", που συμβαίνουν στο περιοδόντιο και που εκδηλώνονται με άλλοτε άλλη ένταση.

egkiosperiodontitida.jpg
Δημιουργεί η εγκυνοσύνη ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα;

Ασφαλώς όχι. Τόσο η ουλίτιδα όσο και η περιοδοντίτιδα οφείλονται στα μικρόβια του στόματος. Μπορεί όμως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα να παρουσιάσουν κάποια έξαρση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γι’ αυτό ιδανικό είναι η γυναίκα να ξεκινά την εγκυμοσύνη έχοντας περιοδόντιο υγιές και θεραπευμένο.

Τί είναι η "ουλίτιδα της εγκυμοσύνης";
Πρέπει η έγκυος να κάνει καθημερινά στοματική υγιεινή;
Μπορεί να γίνει θεραπεία του περιοδοντίου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η τάση για εμετό εμποδίζει τη στοματική υγιεινή;
Επηρεάζει η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα την εγκυμοσύνη;

Καρδιαγγειακά Νοσήματα & Περιοδοντική Νόσος

heartperiodontitida.jpg

Επειδή η περιοδοντική νόσος αποτελεί μια βακτηριακή λοίμωξη, είναι πιθανόν, κάποια από τα παθογόνα αυτά βακτήρια να εισέλθουν στην αιματική κυκλοφορία και έτσι να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν σε ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Η καρδιά αποτελεί ένα από τα πλέον ευπαθή στις λοιμώξεις όργανα. Δεδομένου ότι οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την υπ’αριθμόν ένα αιτία θανάτου η πρόληψή τους είναι εξαιρετικά σημαντική.

Είναι απαραίτητη η λήψη προληπτικών μέτρων για καρδιοπαθείς που υποβάλλονται σε περιοδοντική θεραπεία;

Για την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις (ρευματικός πυρετός, πρόπτωση της μητροειδούς, μαρμαρυγή κ.ά.) είναι απαραίτητη η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών πριν από κάθε οδοντιατρική πράξη (επέμβαση) σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο.

Είναι η περιοδοντική νόσος παράγων κινδύνου για καρδιαγγειακό νόσημα;